
انواع سقف ساختمان در بازسازی ساختمان
انواع سقف ساختمان
انواع سقف ساختمان ها به دسته های مختلفی تقسیم بندی میشود. سقف ها بسته به محل اجرا و نوع ساختمان متفاوت هستند و عملکردهای مختلفی دارند. در این مقاله از سایت خشت بنا قصد داریم شما را با انواع سقف ساختمان آشنا کنیم تا بتوانید بسته به پارامتر های مختلف با دید کاملا مهندسی و صد البته اجرایی و اقتصادی برای پروژه های مختلف انواع سقف را انتخاب کنید.
بازسازی ساختمان و سقف ها
در بازسازی ساختمان، سقف پوششی است برای جلوگیری از نفوذ عوامل طبیعی به داخل ساختمان. از جمله عوامل طبیعی میتوان تابش مستقیم آفتاب، وزش باد، ریزش باران و برف را نام برد.

ویژگی مهم سقف، یکپارچه بودن آن با اسکلت میباشد که در این صورت ساختمان در مقابل نیروهای وارده از مقاومت بیشتری برخوردار خواهد بود.
معرفی انواع سقف های مختلف ساختمان
مهم ترین ویژگی های یک سقف، مقاومت و پایداری آن در برابر نیروهای وزن خود و بارهایی که قرار است سقف تحمل نماید است. در ادامه انواع سقف های ساختمان را توضیح خواهیم داد. با ما همراه باشید.
۱- سقف دال بتنی از انواع سقف ساختمان
دال بتنی ضخامتی بین ۱۰ الی ۵۰ سانتی متر دارد و در سقف طبقات اجرا میشود. وزن سقف دال بتنی بالا است و اجرای آن در مقایسه با سایر سقف ها هزینه بردار است. از مزایای این نوع سقف میتوان به مقاومت بالا در برابر لرزش های ناشی از زلزله، عمر طولانی، مقاومت صوتی و حرارتی و صرفه جویی در مصالح اشاره نمود.

سیستم دال بتنی در ساختمان هایی که بسیار حائز اهمیت هستند اجرا می شود. برای مثال بناهایی که در مراکز صنعتی بزرگ ساخته میشوند، دارای سقف دال بتنی هستند. این نوع سقف از بتن و آرماتور تشکیل شده و اکثر مهندسین در طرح ها و نقشه های خود این سقف را استفاده مینمایند. منظور از دال در این سقف ها، قسمتی از سازه است که از بتن و فولاد به صورت یکپارچه ساخته میشود.
۲- سقف تیرچه بلوک
یکی از متداول ترین و رایج ترین سقف های موجود در کشور، سقف تیرچه بلوک است. در این سیستم از تیرچه ها به عنوان تیر فرعی استفاده میکنند و بلوک ها تنها نقش پر کننده بین تیرچه ها را دارند و نقش سازهای ایفا نمیکنند. تیرچه و بلوک برای پوشش سقف ساختمان های اسکلت آجری و اسکلت فلزی و اسکلت بتن آرمه استفاده میشود.

سقف تیرچه بلوک فلزی جزء دال های یک طرفه به حساب میآید که در این نوع سقف برای کاهش بار مرده از بلوک های تو خالی بسیار سبک بتنی یا سفالی یا فوم برای پر کردن سقف استفاده میشود. در صورتی که تیرچه به یک تیرآهن منتهی میشود میلگرد های ممان منفی موجب میشود تا سقف به صورت یکپارچه عمل کرده و ایمنی آن بسیار بالا رود. باید توجه داشت که هر تیرچه باید توسط این میلگرد ها به تیر آهن باربر خود متصل شود.
۳- سقف کامپوزیت: از انواع سقف ساختمان
سقف کامپوزیت سقفی است که از ترکیب فولاد و بتن ساخته میشود که بتن ریزی بصورتی اتفاق میافتد که این نوع سقف به عنوان عضو فشاری در بالای تیر آهن قرار میگیرد.

میلگردهایی که روی سقف کامپوزیت قرار دارند، میلگردهایی حرارتی هستند که در جهت مخالف با تیرهای فرعی باعث یکپارچه شدن بتن و درگیری با سقف میشوند و با جوش دادن به تیرهای فرعی مانع ترک خوردن بتن خواهد شد.
۴- سقف عرشه فولادی
سقف عرشه فولادی در واقع یک نوع از سقف های کامپوزیت یا مرکب است که از بخش هایی همچون ورق های فولادی، آرماتور و بتن تشکیل شده است. ورود این نوع سد به صنعت ساختمان سازی به دهه ۱۹۳۰ برمیگردد. اما تنها چند سال بیشتر از حضور این روش از اجرای سقف در کشور ما ایران نمیگذرد. سقف عرشه فولادی به دلیل ویژگی های ساختاری و فیزیکی در اصل مختص به ساختمان هایی با اسکلت فلزی طراحی شده است ولی در صورت اتخاذ تدابیری میتوان آن را در ساختمان هایی با اسکلت بتنی نیز به کار گرفت.

سقف عرشه فولادی را میتوان جایگزینی مناسب برای سقف های تیرچه بلوک در نظر گرفت. از مزایای این سقف میتوان به ایمنی حین کار اشاره نمود، زیرا بعد از اتصال ورق های گالوانیزه به سازه، سطحی یکپارچه ایجاد میشود که کارگران با خیالی آسوده میتوانند بر روی آن کار کنند.
۵- سقف تیرچه کرومیت یکی دیگر از انواع سقف ساختمان
سقف کرومیت نوعی سقف تیرچه بلوک است که برای ساخت آن از تیرچه فلزی با جان باز استفاده میشود. این سقف در سازه های فولادی ساخته میشود و نوعی سقف جدید است که از استحکام و یکپارچگی بالا برخوردار میباشد. این سقف در مقایسه با سایر سقف ها از مزایای بیشتری برخوردار است از این رو از آن در سازه های مختلف استفاده میشود. با استفاده از تیرچه های کرومیت میتوان چندین سقف را به طور همزمان بتن ریزی کرد و این کار از نظر اقتصادی بسیار مقرون بصرفه خواهد بود. تیرچه های کرومیت دارای حالتی ایستاده هستند و نیازی به شمع بندی در زیر سقف ندارند.

این تیرچه ها به گونه ای طراحی شده اند که به تنهایی میتوانند وزن بتن و قالب ها را تحمل کنند، از این رو پس از بتن ریزی، تیرچه های فولادی با بتن ترکیب و یکپارچه شده و بارهای وارد آمده به سقف را تحمل مینمایند. در کل این تیرچه ها از قابلیت تحمل بار قبل از گیرش بتن و پس از آن برخوردار هستند و میتوانند تمام بارهای زنده و مرده را تحمل کنند.
۶- سقف کوبیاکس یا دال دو محوره تو خالی
این سقف که در اصل «دال دو محوره تو خالی» نام دارد که در ایران تحت برند کوبیاکس سوئیس (Cobiax) دارای نمایندگی است. این سقف با ایجاد حفره هایی توسط گوی های پلاستیکی تو خالی (ساخته شده از پلیاتیلن) در یک شبکه مدولار از میلگردها (مش آرماتور) و سپس دفن شدن در بتن، حدود ۳۵٪ از وزن سقف را کاهش میدهد. در حالی که تقریباً همان رفتار استاتیک و ماهیت سنتی دال جامد را حفظ میکند، کاهش بار مرده دال بر تمام عناصر ساختاری ساختمان از جمله ستون، دیوارهای برشی و فونداسیون اعمال میشود.

سقف کوبیاکس، یک سیستم دال دو طرفه است که نیروهای ناشی از بار مرده و زنده سقف را به صورت دو طرفه به تیرهای کناری منتقل میکند. ضخامت کوبیاکس نسبت به سقف های تیرچه بلوک و سقف های سنتی دیگر کمتر است که با انتخاب های متنوعی برای پیکربندی سقف، میتواند از لحاظ اقتصادی بسیار مناسب باشد.
۷- سقف یوبوت از دیگر انواع سقف ساختمان
سقف یوبوت یک سیستم سازهای از نوع دال بتنی دو طرفه مجوف (توخالی) است، در این نوع سازه بین میل گرد های بالا و پایین نوعی بلوک تو خالی از جنس پلی پروپیلن که یوبوت نامیده میشود به جای بتن میان سقف استفاده میشود. یعنی ابتدا این بلوک های خالی را میچینند بعد دورش را بتنریزی میکنند به گونهای که بتن سطح این بلوک ها را بپوشاند و به این ترتیب یک سطح صاف ایجاد شود. این مدل بلوک ها توسط مهندسان ایتالیایی در اواخر قرن بیستم میلادی ساخته شد. آنها مشغول تحقیق روی انواع دال های بتنی بودند و برای بهینهسازی مصرف بتن و میلگرد، مقاومت در برابر زلزله، استفاده جهت دهانه های بلند و همچنین کاهش مصرف آرماتور و بتن، بلوک های یوبوت را ساختند.

مصرف بتن در این سقف بسیار کاهش مییابد و هزینهها کمتر میشود. همچنین وزن سقف کمتر میشود. همین وزن کم آزادی عمل بسیاری به پیمان کار میدهد. مثلا ابتکار بیشتری در طراحی، جاگذاری و ابعاد ستون های ساختمان میتوان به خرج داد و حتی طرح ستون ها نامنظم را اجرایی کرد. یا اینکه میتوان دهانه و کنسول های بزرگ را به راحتی پیاده کرد. اصلا خود سقف یوبوت موجب کاهش ابعاد، تعداد و تنوع ستون ها خواهد شد.
۰ comments