
روش های بازسازی ساختمان را بطور اصولی بدانید
بازسازی ساختمان
برای بازسازی ساختمان روش های زیادی به کار برده میشود که به دو دسته روش های نوین بازسازی و روش های سنتی در بازسازی تقسیم میشود، در روش های نوین بازسازی ساختمان معماران سعی بر این داشته اند که در هنگام طراحی اصول معماری سنتی را رعایت کنند اما در بازسازی با روشی نوین این اماکن را دارند که این سنت را بشکنند و شکلی تازه به وجود بیاورند. در این مطلب از سایت خشت بنا قصد داریم روش های نوین بازسازی و روش های سنتی را که میبایست به صورت اصولی بدانید برای شما شرح خواهیم داد. تا انتهای مطلب با ما همراه باشید.
انواع بازسازی ساختمان
بد نیست بدانید که بازسازی از کلمه مرمت میآید که در معنا، هر دوی این واژه دارای یک معنی یکسان هستند. اما از دیدگاه برخی افراد و کارشناسان واژه بازسازی برای بناهایی که از ارزش تاریخی برخوردار نیستند به کار برده میشود. همچنین واژه مرمت برای احیا بناهای تاریخی و هنری که در معرض تخریب قرار گرفته اند به کار برده میشود.

بهتر است بدانید که بازسازی ساختمان دارای دو نوع آرکنولوژیک یا مرمت علمی و آرتیستیک یا مرمت هنری میباشد. از اینرو بهتر است به صورت مختصر و اجمالی با هر کدام از این روش ها آشنا شوید.
۱- آرتیستیک یا مرمت هنری
در این نوع بازسازی ساختمان اجازه ابداع به کسی که وظیفه بازسازی ساختمان را دارد، داده میشود و او با توجه به سلیقه خود و تجربه خود قسمت های مختلف یک بنا را بازسازی و مرمت مینماید. همچنین قسمت ها و بخش هایی که نیاز به تکمیل و اضافه شدن مصالح را دارند با ایده های جدید خود تکمیل مینماید.

میتوان تاریخچه این سبک را به دوران رنسانس و معماری سبک رنسانسی نسبت داد. زیرا تمامی معماران آن دوره در تمامی بازسازی های خود ابداعاتی نیز ایجاد مینمودند و هر ساختمان که نیاز به بازسازی داشت را تکمیل نیز مینمودند. این نوع بازسازی برای ساختمان هایی استفاده میشود، که اغلب درصد ماندگاری و حیات برای آن بنا بسیار پایین میباشد.
۲- آرکنولوژیک یا مرمت علمی
همه مراحل بازسازی ساختمان به صورت علمی صورت میپذیرد. یعنی قبل از اینکه یک بنا بازسازی و تعمیر شود مرمت گر ابتدا به صورت علمی و تخصصی به بررسی بنای مورد نظر میپردازد. سپس قسمت های مختلف بنا را با دقت و توجه خاصی بررسی میکند. بهتر است بدانید که در این نوع بازسازی ساختمان به بررسی موارد مختلفی جهت تعمیر بنا و ساختمان پرداخته میشود. مقاوم کردن و محکم کردن ساختمان یکی از مواردی است که به شدت مورد توجه کارشناسان و مهندسان قرار میگیرد. در واقع بسیاری از بناها بعد از گذشت چندین سال و در اثر عوامل محیطی همچون زلزله مقاومت خود را از دست میدهند. سوار کردن المان های جدا شده از ساختمان از دیگر مواردی که بازسازی ساختمان به روش آرکنولوژیک یا مرمت علمی مورد توجه افراد قرار میگیرد.

نوسازی سنگ های نمای ساختمان و سفت کاری بخش های ترک خورده از دیگر نکات رعایت شده در این روش بازسازی و تعمیرات ساختمان است. چرا که نمای ساختمان از جمله قسمت هایی از بنا بوده که بعد از گذشت سال ها دچار ترک خوردگی و فرسودگی میشود، از اینرو برای بازسازی و تعمیر ساختمان کارشناسان اقدام به تعمیر این قسمت از ساختمان میکنند. حفاری برای پی ساختمان از دیگر نکات رعایت شده در این نوع بازسازی میباشد. لازم به ذکر است که این روش باید به صورت حرفه ای و علمی انجام شود و نیاز به تخصص لازم در این زمینه را دارد.
روش های بازسازی ساختمان
همانطور که بازسازی ساختمان انواع مختلفی دارد و بطور اجمالی به توضیح آن پرداختیم، روش های بازسازی ساختمان نیز متفاوت است که در ادامه با مهمترین این روش ها آشنا خواهید شد و با توجه به هدف و نتیجه ای که انتظار دارید نوع روش بازسازی را انتخاب خواهید کرد.
۱- بازسازی حفاظتی از روش های بازسازی ساختمان
در این روش به بازسازی و حفاظت کلی از ساختمان پرداخته میشود و کلیات یک بنا مورد بازسازی ساختمان و حفاظت قرار میگیرد. در این روش باید مطالعه کاملی بر روی تمام ویژگی های یک ساختمان و مصالح آن انجام شود تا بتوان مراحل بازسازی را صحیح و کامل انجام داد.
۲- ازدیگر روش های بازسازی ساختمان پاکسازی سبکی است
یکی دیگر از روش های بازسازی، روش پاکسازی سبکی است که قسمت هایی که روی ساختمان قرار دارد و باعث فرسوده شدن و از بین رفتن آن میشود، پاکسازی شده و با حذف این موارد و اضافات نامناسب، ساختمان بنا جان تازه ای به خود میگیرد و طول عمر آن بالاتر میرود.
۳- سبکی یا آناستیلوز یکی دیگر از روش های بازسازی ساختمان
این روش به این صورت انجام میپذیرد که تیکه های جاگزین به جای تکیه های فرسوده قبلی جای گذاری میشود. اما به گونه ای که بیشترین شباهت را به نمای ابتدایی ساختمان دارد. اغلب برای بنا های تاریخی فرسوده استفاده میشود که نمیخواهیم هارمونی و سبک قبلی آن از بین برود. در این روش باید حتی الامکان کمترین تغییر بر روی ساختمان انجام شود.
۴- بازسازی تکمیلی ساختمان
در روش بازسازی تکمیلی ساختمان قسمت هایی از ساختمان که کاملا فرسوده شده بوده را از بین میبرند و مجدداً بازسازی و تکمیل میشوند تا ساختمان دوباره احیا شود و بتوان از آن استفاده کرد. معمولاً در خیلی از ساختمان های قدیمی و فرسوده شهری از این روش برای بازسازی و استفاده مجدد ساختمان ها استفاده میشود.
روش های نوین بازسازی ساختمان
در روش های نوین معماران سعی دارند که روش های سنتی قبلی را کنار بگذارند و شکل نو و تازه ای پدید آورند و افرادی که تصمیم به اجرای روش های مدرن برای بازسازی ساختمان دارند باید به اندازه کافی مهارت و تخصص در این زمینه داشته باشند تا از هرگونه مشکلات احتمالی جلوگیری کنند.

همچنین با تمامی قوانین و اصول آن آشنایی داشته باشند تا وقت و هزینه ای که صرف بازسازی ساختمان میشود، بنا را به سمت هدف مد نظر هدایت کند. در ادامه روش های نوین بازسازی را شرح خواهیم داد.
۱- روش تیلت آپ
این روش که بعد از جنگ جهانی دوم بود که ابداع شد و باعث سرعت بخشیدن به بازسازی و نوسازی ساختمان ها شد. زیرا در آن دوران که سرعت در بازسازی ساختمان های خراب شده بسیار حائز اهمیت بود مخصوصا برای بازسازی ساختمان های بزرگ و ارگان های ویژه که تأثیر بسیار زیادی در پیش برد کار های جامعه جنگ زده غرب بود.

در این روش از بازسازی دیوار های بتنی بزرگی در کارگاه ها قالب گیری و ساخته میشود و توسط ماشین های سنگین به محل آورده و نصب میشود. البته این روش از بازسازی معایب خودش را نیز به همراه دارد و بعضا باعث به وجود آمدن شکاف بین دیوار ها میشود.
۲- روش متال استود و وود استود
در این روش، معمولاً اسکلت اصلی ساختمان را با استفاده از چوب یا مصالح فلزی در کارگاه میسازند و سپس با استفاده از ماشین های سنگین حمل و نقل آن را به محل مربوطه منتقل میکنند و به این صورت وقت و انرژی کمتری برای ساخت یک بنا مصرف میشود و سرعت اجرای این روش بسیار بالاست.
۰ comments