
سفت کاری ساختمان و مراحل انجام آن
سفت کاری ساختمان
سفت کاری ساختمان یک حرفهی تخصصی و کاملا تجربی است. سفت کاری ساختمان از جمله مراحل اساسی در بنایی ساختمان است که تاثیر به سزایی در طول عمر ساختمان میگذارد.
در این مطلب از سایت خشت بنا قصد داریم مراحل انجام سفت کاری ساختمان را توضیح دهیم، با ما همراه باشید. همچنین میتوانید مطلب نازک کاری ساختمان و مراحل انجام آن را با کلیک بر روی نازک کاری ساختمان مطالعه نمایید.
مراحل سفت کاری ساختمان
۱- گود برداری و خاک برداری زمین ساختمان (پی کنی ساختمان)
۲- پی ریزی ساختمان (قالب بندی ، بتن ریزی و شناژ بندی)

۳- اسکلت بندی ساختمان (اسکلت فلزی یا بتنی)
۴- احداث تیرها و سقف ساختمان
۵- تیغه چینی دیوارها
در ادامه به توضیح هرکدام به طور جداگانه میپردازیم.
۱- پی کنی ساختمان از مراحل اولیه سفت کاری ساختمان
در این مرحله از سفت کاری ساختمان، میبایست به این نکته توجه نمایید که تاسیسات اصلی ساختمان در سطح پایینتر از تراز طبیعی ساخته میشوند.

پس در ابتدا از گود برداری این بخشها بر روی نقشه ساختمان را آغاز مینمایند. ایجاد یک سطح شیبدار جهت انتقال خاک برداشته شده هم از جزئیات دیگر کار خواهد بود.
۲- پی ریزی ساختمان در سفت کاری ساختمان
آرماتوربندی از حساسترین و با دقتترین قسمتھای ساختمانی نتونی میباشد. زیرا ھمانطوری که قبلا گفته شد کلیه نیروھای کششی در ساختمان بهوسیله میلگردها تحمل میشود بدین لحاظ در اجرای آرماتور بندی ساختمانیهای بتونی باید نهایت دقت و حوصله به عمل آید برای تعین تعداد میلگردها آرماتورها و تعیین قطر آنها از دو راه که یکی محاسـبه و دیـگری آئیـن نامه اسـت استفاده میکنیم. در مورد اول مهندس محاسب با توجه به مشخصات قطعه بتونی قطر میلگردها را تعین نموده و در نقشههای مربوط مشخص مینماید.

پس از قالب بندی و آرماتوربندی، اقدام به بتن ریزی میکنند که این عمل به وسیله پمپهای بتنی (تاور) در پروژههای بزرگ ساختمانی و بصورت دستی در ساختمانهای کم طبقه انجام میگیرد که بایستی دقت شود که ویبره بطور کامل زده شود تا حبابهای داخل بتن خارج شده و استحکام بتن افزایش یابد. پس از صرف مدتی نظیر یک تا دو هفته که به منطقه جغرافیایی هم بستگی دارد، میتوان مرحله بعد را آغاز کرد.
۳- اسکلت بندی ساختمان (اسکلت فلزی یا بتنی)
بعد از خشک شدن بتن زیر ساختمان، سرهای فونداسیون مشخص میباشند، که میبایست ستونهای عمودی و در کل اسکلت ساختمان احداث گردد.

اگر نیاز به اسکلت فلزی ساختمان باشد، ستونها و اسکلت ساختمان را با تیرها و ستونهای فلزی کامل میکنند، اما اگر اسکلت بتونی نیاز باشد، ستونهای ساختمان را با قالبهای بتنی ایجاد مینمایند، که بدین منظور در قالبهای مورد نظر بتن را ریخته و منتظر خشک شدن آنها میباشند.
۴- احداث تیرها و سقف در سفت کاری ساختمان
در این مرحله اغلب موارد بتون تیرهای اصلی و همچنین سقف به صورت یکپارچه ریخته میشوند و آرماتورهای سقف و تیرهای اصلی به یکدیگر متصل خواهند بود. اگر ضخامت تیرهای اصلی از سقف بیشتر باشند، اغـلب این تفاوت ضخامت را از پایین منظور نموده و سپس آن را با سقف کاذب اصلاح مینمایند. تیرهای اصلی از دو بخش تشکیل میشود که این دو بخش عبارتند از کف و گونهھای چپ و راست.

اما اگر ضخامت سقف تیرهای اصلی مساوی باشد، فقط احتیاج به کف دارد و ساختن قالب آن بدین طریق است که پایههایی با کلاهک به تعداد لازم بین دو ستون قرار داده و کف تیر اصلی را به پهنای تعیین شده در نقشه از قبل ساخته شده است که بر روی این پایه ها نصب مینمایند.
۵- تیغه چینی دیواهای ساختمان
در این مرحله با تیغه چینی دیوارها، اسکلت کلی ساختمان مشخص میشود و ساختمان قابل تشخیص خواهد بود.
اهمیت حضور بازرسان و نظارت مهندسان بر عملیات سفت کاری ساختمان
با توجه به مواردی که بیان شد، بسیاری از ماشین آلات سنگین و تجهیزات برقی، مواد شیمیایی، متریال فلزی و غیره در مرحله سفت کاری ساختمان به کار میروند، به همین دلیل برای افزایش سرعت و دقت در مراحل اجرای پروژه، بازرسان و مهندسان همواره باید بر نحوه کار نظارت داشته باشند. این عوامل موجب میشود هم سلامت و ایمنی کارگران تضمین گردد و هم از بروز حوادث ناگهانی و غیرمنتظره در محیط کار جلوگیری شود.

عدم رعایت نکات ایمنی در حین مراحل انجام کار منجر به بروز حوادث ساختمانی میشود که بسیاری از آنها صدمات جبران ناپذیری به کارگران، پیمانکاران و همچنین کارفرما وارد میکنند.
۰ comments