بازسازی نمای ساختمان و تکنیکهای بازسازی نما
26
سپتامبر

بازسازی نمای ساختمان و تکنیکهای بازسازی نما

بازسازی نمای ساختمان

نمای ساختمان همچون خود بنا طول عمر خاصی دارد که عوامل زیادی مثل شرایط آب و هوایی منطقه، نحوه اجرا و کیفیت مصالح در تعیین میزان طول عمر نمای ساختمان دخیل هستند. درگذر زمان، نما دچار تغییراتی هم ازنظر ظاهری و هم ازنظر کالبدی می‌شود. به همین دلیل پس از گذشت چند سال، مالکین بنا تصمیم به بازسازی نمای ساختمان خود می‌گیرند.

بازسازی نمای ساختمان
بازسازی نمای ساختمان

گاهی بازسازی‌ها برای حفظ زیبایی نما و ایجاد تنوع در ظاهر آن، هماهنگ شدن با محله و حفظ زیبایی شهر انجام می‌شود. اما بیشتر اوقات برای تأمین میزان استحکام نما و جلوگیری از خطرات احتمالی ناشی از سقوط مصالح انجام می‌شود. در این مقاله از سایت خشت بنا قصد داریم تکنیکهای بازسازی نمای ساختمان را به صورت ساده توضیح دهیم، با ما همراه باشید.

 

مراحل بازسازی نمای ساختمان

در ادامه مطلب بازسازی نمای ساختمان را به سه مرحله اصلی تقسیم کردیم تا موضوع برای شما ساده و روشن شود.

 

۱- طراحی

در بازسازی نما طراحان باید با در نظر گرفتن عواملی که در طراحی نمای ساختمان تاثیر گذار است، بپردازند که این موارد شامل: طراحی نمایی زیبا، مقرون‌به‌صرفه بودن طرح، سازگار با اقلیم و هماهنگ با بافت و منظر شهری باشد. نکته ای که در طراحی نما وجود دارد و با طراحی اولیه نما متمایز می‌باشد، این است که در اینجا نمای موجود بعنوان زیر دست در اختیار شماست که نمی‌توانید بی توجه به آن به طراحی بپردازید.

طراحی
طراحی

خلاقیت معمار آنجا خود را نشان می‌دهد که کمترین میزان تخریب را همراه با بیشترین میزان تغییر و نوآوری همراه کند. از المان‌های قبلی نما الهام گرفته و به عنوان ابزار جدید از آن استفاده نماید. تا ساختمان کاملا هویت قبلی خود را از دست ندهد. زیرا نمای ساختمان تنها متعلق به مالکان ساختمان نمی‌باشد. بلکه جزئی از خاطره شهر محسوب می‌شود و گاهی بعنوان نمادی برای آدرس دهی ساکنان محل می‌باشد.

بخوانید ...
انواع نمای کامپوزیت در ساختمان

 

۲- انتخاب مصالح

انتخاب نوع مصالح ساختمانی برای بازسازی نما مهم‌ترین مرحله بازسازی است. اولین گام برای انتخاب مصالح این است که تعیین کنید می‌خواهید پوسته ای روی نمای پیشین ایجاد کنید یا نمای قبلی را تخریب کنید و مجددا بسازید.

انتخاب مصالح
انتخاب مصالح

اگر قصد دارید پوسته ای جدید روی نما کار کنید این متریال‌ها را به شما پیشنهاد می‌کنیم، ورق کامپوزیت، ورق اچ پی ال، ترمووود، نمای اسپایدر، ورق های گالوانیزه، پلی کربنات و کلیه متریال‌های سبک که به روش خشک اجرا می‌شوند.

 

۳- اجرا

 مرحله نهایی، اجرای نما می‌باشد. برای اجرای نمای بازسازی باید بسیار با ظرافت عمل کرد و کار بسیار سختی است. لازم است که برای اجرای نمای بازسازی یک تیم حرفه ای را به کار بگیرید.

اجرا
اجرا

اجرای نمای ساختمان دارای ریزه کاری‌ها و جزئیات فراوانی است. در غیر این صورت نتیجه کار با آنچه که طراحی شده است می‌تواند تفاوت زیادی داشته باشد.

 

تکنیک و راهکار برای بازسازی نمای ساختمان

در این مطلب راهکارهایی به شما معرفی می‌کنیم که می‌توانند نقش چشمگیری در برآوردن انتظارات شما از نمای ساختمان داشته باشند. پیشنهاد می‌کنیم پیش از بازسازی کلی و یا صرف هزینه‌های گزاف، راهکارهای ارایه شده در این مطلب را حتما مطالعه نمایید.

 

۱- بازسازی نمای ساختمان با سنگ تراورتن

سنگ تراورتن به دلیل ارزانی در ایران طرفداران زیادی دارد اما برای بازسازی نمای ساختمان با سنگ تراورتن باید نمای قبلی کاملا جمع و در صورتیکه نمای قبلی سنگ با آجر بوده باید کامل تراشیده شود. در غیر این صورت ملات ماسه سیمان به دیوارها چسبندگی کافی نخواهد داشت و خطر سقوط سنگ از دیوار چند برابر خواهد شد.

بازسازی نما با سنگ تراورتن
نمای ساختمان با سنگ تراورتن

از آنجایی که اجرای نمای سنگ تراورتن خیلی کند می‌باشد و در بازسازی نمای ساختمان سرعت کار خیلی مهم است سنگ تراورتن برای بازسازی ساختمان قدیمی توصیه نمی‌شود.

بخوانید ...
بازسازی مدرن خانه و اقدامات بازسازی مدرن

 

۲- تعویض یا تعمیر درب و پنجره‌ها

درها و پنجره­‌ها، یا به طور کلی، بازشوهای تعبیه شده در نمای ساختمان امکان ارتباط بیرون و درون، نورگیری، دید و منظر و تهویه را فراهم کرده و نقش مهمی در کیفیت بصری یک نما بازی می‌کنند. پس با تعمیر درها و پنجره‌­های آسیب دیده و یا حتی جایگزین نمودن بازشوهای قدیمی با درها و پنجره‌های دو یا چندجداره و دارای فناوری پیشرفته‌تر که در رنگ‌ها، طرح­‌ها و جنس­‌های متنوع ارائه می­­‌شوند، می­‌توان کارکردهای فوق را بهبود بخشیده و گام موثری در مصرف بهینه انرژی و فراهم نمودن فاکتورهای آسایش محیطی برداشت.

 

۳- بازسازی نمای ساختمان با بکار بردن نمای کامپوزیت

نمای کامپوزیت با توجه به سرعت اجرای بالا، قیمت نسبتا پایین، تنوع در رنگ، امکان اجرای طرح‌های متنوع و سبک بودن آن گزینه ای مناسب برای بازسازی نماهای قدیمی می‌باشد. در ساختمان‌هایی که نمای قدیمی آن آجر یا سنگ باشد به راحتی بدون جداکردن نمای قبلی می‌توان ساختمان را با نمای کامپوزیت بازسازی کرد و چون نمای کامپوزیت سبک هست نیازی به تقویت سازه نیز نمی‌باشد.

 بکار بردن نمای کامپوزیت
بکار بردن نمای کامپوزیت

همچنین با توجه به اهمیت زمان در بازسازی نمای ساختمان و امکان ایجاد طرح‌های مختلف و متنوع می‌توان گفت اجرای نمای کامپوزیت مناسب‌ترین متریال برای بازسازی نماهای قدیمی ساختمان می‌باشد.

 

۴- رنگ آمیزی در بازسازی نمای ساختمان

با گذشت زمان بسیاری از نماهای ساختمانی در اثر آلاینده­‌های موجود در هوا، بارندگی، نفوذ رطوبت و… ظاهر ناخوشایند و کثیفی پیدا می‌کنند.

رنگ آمیزی
رنگ آمیزی

یکی از راه­‌های بهسازی رنگ ­‌آمیزی آن است. این راهکار در مورد نماهای دارای سطح پرداخت شده (اندود سیمانی، گچی و…) بسیار کاربردی است.

 

۴- بازسازی نمای قدیمی به صورت ترکیبی

برخی از ساختمان‌های قدیمی عمر زیادی دارند که برای مالک توجیه ندارد هزینه‌های زیادی برای بازسازی نما انجام دهد از سویی سازه ساختمان نیز تحمل بار زیادی را ندارد.

بخوانید ...
سرویس بهداشتی کوچک ایرانی با ایده های جذاب
بازسازی نمای قدیمی به صورت ترکیبی
بازسازی نمای قدیمی به صورت ترکیبی

در این نوع ساختمان‌ها نماهای ترکیبی برای بازسازی توصیه می‌شود. در جاهایی از ساختمان که امکان اجرا وجود دارد از سنگ تراورتن یا آجر و در جاهایی که نیاز به ایجاد طرح‌های خاص یا اجرای باکس‌ها را دارد از نمای کامپوزیت می‌توان استفاده کرد. ترکیب این متریال‌ها با طراحی خلاقانه می‌تواند هم هزینه‌های بازسازی نما را کاهش دهد و هم نمایی زیبا برای ساختمان ایجاد کند.

 

۵- ترمیم ترک‌ها

پیش از اقدام به ترمیم ترک­‌ها ابتدا باید با بهره­‌گیری از متخصصان زبده علت و منشا ترک­‌خوردگی را مشخص نمود و راه حلی برای عدم پیشروی ترک­‌ها اندیشید. ترک­‌ها بسته به جهت، عرض و عمقشان ممکن است در اثر جابجایی‌های سازه­‌ای (زلزله، نشست غیر ­یکنواخت، بارهای جانبی و…) یا تنش­‌های غیر سازه­‌ای و سطحی (انبساط و انقباض) به وجود آیند.

ترمیم ترک‌ها
ترمیم ترک‌ها

ترمیم ترک­‌های سازه­‌ای عمیق مستلزم بکارگیری اقدامات مقاوم‌سازی و احتمالا پرهزینه خواهد بود، در حالی که ترک­‌های سطحی را می­‌توان با تمهیدات ساده‌­تر و کم­‌هزینه­‌تر مانند اندودکاری دوباره ترمیم نمود.

 

مزایای بازسازی نمای ساختمان

۱- ایجاد تنوع در محیط زندگی.

۲- جایگزینی متریال‌های مدرن و بالا بردن عمر مفید ساختمان.

۳- حفظ بافت شهری.

۴- طراحی نما مطابق با وضع موجود.

 

نکات مهم دربازسازی نمای ساختمان که باید به آن توجه کنید

۱- انتخاب یک گروه متخصص از هر چیز دیگری مهم‌تر است. تیمی که بتواند کار نهایی را تمیز و با مقاومت بالا ارائه دهد.

۲- قبل از هر اقدامی طرح مورد نظرتان را ببینید و تایید کنید.

۳- حتما طرحتان قبل از اجرا تاییدیه شهرداری را گرفته باشید.

۴- ضمانت حسن انجام کار از گروه اجرا فراموش نشود.